نماد سایت پایگاه خبری تحلیلی آسمانی نیوز

«وزیر کشور» سابق عراق: آینده «بارزانی» روشن نیست؛ انتخابات شاهد ائتلاف‌های جدید است

[ad_1]

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «محمد سالم عبدالحسین الغبان» وزیر کشور سابق عراق در مصاحبه با گروه «بین‌الملل فارس» با بررسی جدیدترین تحولات جاری در عراق بویژه در کرکوک، به بررسی دسته‌بندی‌های سیاسی در انتخابات پارلمانی عراق در بهار آینده، پرداخت و آینده سیاسی «مسعود بارزانی» رئیس منطقه کردستان را مبهم دانست.

الغبان ۵۶ ساله، متولد بغداد و مسلمان شیعه و عضو حزب «الدعوه الاسلامیه» است که دکترای علوم سیاسی از دانشگاه لندن دارد.

این سیاستمدار عراقی مناصب مختلفی را بر عهده داشته که مهم‌ترین آن تصدی وزارت کشور عراق از اکتبر ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ است. 

او نماینده مجلس سوم، وزیر حمل و نقل از ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ و مشاور سیاسی ریاست جمهوری از ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۶ بوده است. 

الغبان در مصاحبه با «بین‌الملل فارس»، چشم‌انداز انتخابات پارلمان عراق در بهار سال آینده را با توجه به ائتلاف‌های جدید بررسی و درباره جدیدترین وضعیت سیاسی امنیتی عراق در سایه اتفاقات در کردستان و کرکوک اظهار نظر کرد.

چشم‌انداز احزاب سیاسی در انتخابات آوریل ۲۰۱۸ در عراق

الغبان در پاسخ به سوالی درباره ساختار احزاب و ائتلاف‌های سیاسی که قرار است در انتخابات پارلمانی اواخر آوریل سال ۲۰۱۸  شرکت کنند و نیز چشم ‌انداز پارلمان آینده گفت: سه مسئله مرتبط با این مسئله مطرح است که در ادامه به آنها می پردازم؛

مسئله نخست ارزیابی عملکرد احزابی است که پیش از این در رأس قدرت بودند؛ از مجلس اعلای اسلامی عراق گرفته تا حزب الدعوه که بیشتر با ائتلاف «دولت قانون» به ریاست «نوری المالکی» شناخته شده است. مشکلات پیش آمده در نحوه عملکرد این احزاب حتی پیش از ظهور داعش، از جمله فسادهای اداری و مالی و مشکلات اقتصادی تا مشکلات پس از حمله داعش و اشغال بخش‌های گسترده‌ای از عراق از سوی این گروه تروریستی، موجب شد که اقبال مردم به احزاب اسلامی کمرنگ‌تر از گذشته شود و حتی در مواردی عکس‌العمل به این احزاب منفی شود و حتی مرجعیت نیز انتقاداتی وارد کند.

در چنین شرایطی گفته می‌شود که مردم بیشتر خواستار ظهور احزابی با رویکردها و شعارهایی مدنی شوند. به همین دلیل نیز شاهد خروج «سید عمار الحکیم» از حزب مجلس اعلای اسلامی با آن سابقه دیرینه خانوادگی و میراثی که در این حزب می‌توانست برای خود داشته باشد، بودیم. وی [حزب] «جریان ملی حکمت» را تأسیس کرد تا بتواند واقعا در شرایط جدید با فهرست جدید در عرصه سیاسی کشور مانور دهد. حتی آقای «مقتدی صدر» نیز بارها از چنین رویکردی سخن گفته و به «الاحرار» که وابسته به اوست، انتقادات زیادی وارد کرده‌است و احتمال دارد که او نیز با فهرست جدیدی عمل کند. با این وجود من معتقدم که باز مردم عراق، از احزاب اسلامگرا حمایت خواهند کرد.

مسئله دوم نیروهای الحشد الشعبی و نقش و جایگاه آنها در انتخابات آینده است که باید مورد توجه قرار گیرد. برخی نگرانند که تشکیلات الحشد بخواهد آینده انتخابات عراق را رقم بزند. البته این مسئله کاملا صحت دارد زیرا واقعا الحشد الشعبی، نقشی پررنگ در عرصه نظامی و سیاسی عراق دارد و با وجود آنکه در تحولات اخیر کرکوک، این نیروها از ورود و نقش‌آفرینی مستقیم در داخل شهر کرکوک، خودداری کردند و بیشتر نیروهای ارتش و پلیس فدرال سیاسی در این ماموریت نقش ایفا کردند، اما واقعا الحشد تشکیلات مهمی به شمار می‌رود و به احتمال زیاد با فهرست جدید و تاثیرگذاری در انتخابات آتی عراق شرکت خواهد کرد. حتی آقایان نوری المالکی و حیدر العبادی به الحشد پیشنهاد داده‌اند که با یک فهرست مشترک در انتخابات آینده شرکت کنند اما الحشد با استدلال‌هایی منطقی آنها را متقاعد کرده که پیش از انتخابات بهتر است جدای از یکدیگر در انتخابات شرکت کنند چون به هر حال برخی از طرفدارن الحشد، انتقاداتی به سایر احزاب اسلامی و شیعی دارند و ترجیح می‌دهند مستقل از آنها در پارلمان کرسی داشته باشند همچنین برخی طرفداران المالکی و العبادی به برخی از زیرمجموعه‌های الحشد انتقاد دارند.

مسئله سوم، احزاب غیر شیعی یعنی احزاب اهل تسنن و احزاب کردی و گروه‌های مستقل است. قطعا در ساختار این احزاب نیز، تغییراتی روی خواهد داد و به طور قطع دیگر ما شاهد ائتلاف کردستانی نخواهیم بود به ویژه با تحولات اخیر در کرکوک که موجب بروز اختلافات شدید میان احزاب مختلف کُردی شده است. در ائتلاف‌های اهل تسنن نیز دیگر آن چهره‌های سیاسی نمی‌توانند مانند قدیم مانور دهند و باید تحولاتی روی دهد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا زمینه برای برگزاری انتخابات سراسری پارلمان عراق در منطقه کردستان فراهم است، گفت: بر اساس قانون اساسی باید این انتخابات در منطقه کردستان نیز برگزار شود هرچند که هنوز مشخص نیست که مسئله منطقه کردستان چه خواهد شد و اگر «مسعود بارزانی» مانع‌تراشی نکند، این انتخابات در منطقه کردستان نیز برگزار خواهد شد.

تقلای عربستان برای تاثیرگذاری بر انتخابات با رخنه در احزاب شیعی

وزیر کشور سابق عراق در پاسخ به این سوال که نقش عربستان سعودی در انتخابات آینده عراق را چگونه ارزیابی می‌کند، گفت: عربستان از زمان آغاز نظامی سیاسی جدید در عراق، به دلیل منافع خود، با روی کار آمدن شیعیان در راس قدرت، مخالف بود. به همین دلیل به طرق مختلف تلاش کرد تا شیعیان را از قدرت دور و تضعیف کند.

در سال ۲۰۱۰، شاهد این مسئله بودیم و دیدیم که عربستان تمام تلاش اقتصادی و سیاسی خود را صرف روی کار آمدن «ایاد علاوی» کرد اما با هوشمندی احزاب سیاسی و آگاهی آنها از این توطئه، این نقشه عربستان خنثی شد. پس از آن نیز که شاهد ظهور داعش بودیم. عربستان در قدرت‌گیری داعش در عراق نیز نقش زیادی داشت و حمایت سیاسی و اقتصادی از این گروه تروریستی داشت اما با فتوای مرجعیت و تشکیل الحشد الشعبی، داعش نیز در عراق شکست خورد.

به همین دلیل ریاض اکنون به دنبال، نفوذ و رخنه به داخل ائتلاف‌های شیعی و تضعیف آنها از طریق ایجاد تفرقه است. به همین دلیل دیگر سرمایه‌گذاری آن روی احزاب اهل تسنن دست‌کم به طور علنی صورت نمی‌گیرد. دعوت از «مقتدی صدر» و سپس «عمار الحکیم» نیز به همین دلیل بود اما آقای حکیم از این سفر پرهیز کرد تا چنین القاء نشود که وی در حال حرکت در مسیر ریاض است.

توافق ۱۰ بندی اتحادیه میهنی و الحشد شایعه رسانه‌هاست

وی در پاسخ به سوالی درباره اخبار منتشر شده مبنی بر توافق ۱۰‌بندی اتحادیه میهنی و الحشد الشعبی در کرکوک به منظور ایجاد اقلیم جدید به جای اقلیم کردستان گفت: چنین توافقی صورت نگرفته است و منابع رسانه‌ای این اخبار را منتشر می‌کنند. شاید این مسئله در حد پیشنهاد باشد اما توافقی در این زمینه صورت نگرفته است زیرا منطقه کردستان با سه استان اربیل، دهوک و سلیمانیه دارای وجاهت و جایگاه در قانون اساسی عراق از سال ۲۰۰۳ است. لذا بر هم زدن این جایگاه راحت نخواهد بود. اگر قرار باشد، اقلیم جدیدی تشکیل شود، باید روال قانونی پیچیده و زمان‌بری را طی کند لذا حصول چنین توافقی که رسانه‌ها از آن نام می‌برند، نمی تواند صحت داشته باشد.

الغبان درباره اینکه آیا اقدام بعدی بغداد در قبال بارزانی پس از کرکوک، سخت‌گیرانه‌تر و شدیدتر خواهد بود یا خیر، گفت: همان‌طور که دولت مرکزی اعلام کرده، تمامی اقدامات در چارچوب قانون اساسی و توصیه‌های مرجعیت خواهد بود. مرجعیت از زمان آغاز این بحران، چارچوب‌ها مشخص کرد و عمل در این چارچوب که مبتنی بر قانون اساسی است، ادامه خواهد یافت. هیچ حمله یا اقدام نظامی درکار نیست و همه‌چیز روال طبیعی خود را خواهد داشت زیرا پس از عملیات الحویجه و آزادی مناطق اشغال شده از سوی داعش، دیگر نیازی به خطوط دفاعی نیروهای پیشمرگه نبوده و نیست.

آینده سیاسی مبهم بارزانی

وزیر کشور سابق عراق در پاسخ به این سوال که آینده سیاسی «مسعود بارزانی» را با توجه به تحولات اخیر کرکوک و تلاشش برای تشکیل شورای رهبری و ابقاء در راس قدرت چگونه ارزیابی می‌کند، اظهار داشت: بارزانی با محاسباتی اشتباه وارد بازی همه‌پرسی جدایی منطقه کردستان شد و تصور می‌کرد که می‌تواند با درگیر کردن نیروهای پیشمرگه و ارتش عراق، از جامعه بین‌الملل امتیاز بگیرد و با القای این تفکر که نیروهای عراقی به ویژه الحشد الشعبی در حال کشتار کُردها هستند، رویای تشکیل کشور مستقل کردی را محقق کند.

اما با هوشیاری و سیاست دولت مرکزی و الحشد الشعبی که از این درگیری خونین و جنگ پرهیز کردند، این تیر بارزانی به سنگ خورد ضمن اینکه نیروهای عراقی در حال انجام ماموریت برای به دست گرفتن کنترل تمامی مناطق آزادشده از دست داعش در مناطق مورد منازعه هستند.

از سوی دیگر، احزاب کردی نیز مخالفت‌های علنی خود را با بارزانی نشان می‌دهند و حزب گوران و بسیاری از مقامات سیاسی ارشد منطقه کردستان به او می‌گویند که باید استعفا کند و دولت انتقالی تشکیل شود و رئیس جدیدی برای منطقه کردستان انتخاب شود. به همین دلیل آینده روشنی برای حیات سیاسی بارزانی متصور نیستم.

درباره شورای رهبری نیز باید بگویم که اساسا تشکیل این شورا در منطقه کردستان، بی معنا و خلاف قانون اساسی بوده است و بسیاری از احزاب کُرد و شخصیت‌های ارشد و برجسته عرصه سیاسی منطقه کردستان با آن مخالفند و اجازه نمی‌دهند که بارزانی بخواهد همچنان، زمام امور را در دست داشته باشد به ویژه که با تحولات اخیر در کرکوک، کُردها می‌گویند، سیاست‌های اشتباه شخص او بوده که موجب شده، بغداد درباره بسیاری از پرونده‌ها از جمله گمرک، مرزها، فرودگاه‌ها، بانک‌ها و… که تاکنون با اغماض در قبال آنها، رفتار می‌کرده، جدی عمل کند و خواستار اجرای مفاد قانون اساسی درباره آنها شود.

انتهای پیام/ص


عضویت در کانال تلگرامی بین‌الملل و سیاست خارجی فارس


 

[ad_2]

ثبت شرکت سئو سایت

خروج از نسخه موبایل