«شما», شبکهای برای ایجاد رقابت در شبکههای استانی/ لزوم تفاوت ماهیت شبکه در عین شباهت ساختاری
سید وحید احدی نژاد .روابط عمومی هیات خدام الرضا کانونهای خدمت رضوی -خبرنگار حوزه دولت ومجلس
19 شهریور 95
3۰27
[ad_1]
خبرگزاری تسنیم ـ محمد حسین زاده – کارشناس ارشد رسانه: تنوع رسانهها و وسایل ارتباطی و نحوه ارائه محتوا در عصر حاضر به قدری زیاد شده است که برای استفاده از آنان، گزینههای مختلفی برای همگان مطرح است. از شبکههای تلویزیونی و رادیویی گرفته تا شبکههای اجتماعی و سرویسهای OTT. به سراغ هر کدام از آنان هم که میرویم ، شاهد ابزارها و وسیلههای مختلفی میشویم که در عین شباهت به یکدیگر، در ماهیت خود تفاوتهایی دارند که موجب جذب مخاطب خاص خود میشوند. این موضوع از آنجا نشأت میگیرد که در قرن ۲۱ ، در کنار توجه به افزایش مخاطب عام برای رسانهها، جذب مخاطب خاص، فعال و کنشگر نیز مورد توجه آنان است. به عنوان مثال در شبکههای اجتماعی، برنامههای مختلفی با کارکردهای ظاهراً شبیه به هم در حال فعالیت و رقابت با یکدیگرند. اما هر کدام از آنان دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که مخاطبان خود با توجه و به کارگیری آن مشخصات، اولویت خود را استفاده از این برنامه یا برنامه دیگری قرار میدهند.
شبکههای تلویزیونی هم از این قاعده مستثنی نیستند. به ظاهر شاید از میان بیش از ۳۰ هزار شبکه ماهوارهای که در سراسر دنیا مشغول فعالیت و تولید و پخش برنامههای تلویزیونی هستند، کمتر از ۵ درصد آنان مخاطبان گسترده، عام و منطقهای دارند و عمده آنان در عین توجه به فراگیری در جذب مخاطب، بر اساس نیاز مخاطبان خاص خود اقدام به برنامهسازی میکنند. به نحوی که برای موضوعات مختلفی همچون: موسیقی، مد و لباس، آرایش، طلا و زیور آلات و … شبکههای تلویزیونی ماهوارهای در حال برنامهسازی هستند و در این شرایط فعالیت چند شبکه عمومی، مخاطبان را ارضاء نمیکند.
در شرایطی که تنوع، رقابت و فراگیری سه ویژگی اصلی انقلاب دیجیتال در عصر حاضر محسوب میشوند، رسانه ملی به عنوان بزرگترین دستگاه فرهنگی کشور و متولی تولید و پخش برنامههای تلویزیونی و رادیویی در جمهوری اسلامی، نقش بسیار خطیر و پر اهمیتی را بر عهده دارد.
موقعیت جغرافیایی ایران، تنوع آب و هوایی و اقلیمی، حضور اقوام مختلف در کنار یکدیگر، همه و همه، از جمله عواملی هستند که پرداخت به آنها یکی از اصلیترین مؤفههای مأمویت رسانهای است که آن را ملی مینامیم.
لذا سازمان صدا و سیما طی سالیان گذشته به منظور توجه به این مهم، در تمامی استانهای کشور اقدام به راهاندازی شبکههای تلویزیونی و رادیویی کرد که یکی از اقدامات شایسته و اثرگذار این سازمان در خصوص توجه به اقوام، زبان، ظرفیتها، استعدادها و توانمندیهای استانی بوده و هست.
با توجه به اینکه شبکههای استانی صدا و سیما به صورت منطقهای و استانی اقدام به تولید و پخش برنامههای تلویزیونی میکنند، حضور شبکهای برای پخش تولیدات برتر مراکز استانها به صورت سراسری و ایجاد رقابت سالم و همافزا در میان آنان، در کنار تولید برنامههای جذاب تلویزیونی در تراز شبکههای پر مخاطب ملی، با هدف ارتقاء سرمایه اجتماعی و تعمیق هویت و وحدت ملی، میتوانست ظرفیتی برای جذب مخاطبان در سراسر کشور باشد.
شبکه تلویزیونی شما با شعار «شبکه شما، شبکه مردم ایران» در مرداد ماه ۱۳۹۰ شروع به فعالیت کرد. با آغاز فعالیت این شبکه، تکاپویی در میان شبکههای استانی شکل گرفت تا با ساخت برنامههای جذاب و دیدنی، تولیدات خود را از طریق یک شبکه سراسری برای تمامی مردم ایران به نمایش گذارند. تولید مستندهای جذاب از مناطق مختلف کشور با موضوع معرفی جغرافیایی در کنار نمایش آداب و رسوم اقوام، یکی از دستاوردهای این شبکه تلویزیونی بود.
همچنین نمایش رقابتهای ورزشی استانی (به ویژه مسابقات فوتبال لیگ برتر میان تیمهای استان ها) که در شبکههای سراسری معمولاً مغفول واقع میشوند و یا پخش موسیقیهای محلی و سنتی ایران که موجب احیاء و توجه بیش از پیش به آنان میشد، از جمله ظرفیتهای این شبکه تلویزیونی به شمار میآمد.
در پایان سال ۱۳۹۴ و بر اساس تصمیم مدیران وقت رسانه ملی، مقرر شد فعالیت این شبکه، متوقف و تولید و پخش برنامههای جذاب آن به شبکههای دیگر سپرده شود. پس از گذشت حدود پنج ماه از تعطیلی شبکه، بر اساس جدیدترین نظرسنجیهای انجام شده توسط مراکز تحقیقاتی وسنجش افکار، شبکه تلویزیونی «شما» با احراز رتبه ششم در میان ترجیحات مخاطبان و بینندگان نسبت به شبکههای تلویزیونی، موجب شد تا سازمان صدا و سیما برای پاسخگویی به نیاز مخاطبان خود، اقدام به راه اندازی مجدد شبکه «شما» کند. راه اندازی مجدد این شبکه میتواند فرصتی جهت ایجاد شبکهای تراز برای نمایش تولیدات متنوع و متکثر و فاخر استانها و نیز ترویج موضوعاتی چون گردشگری و زیارت و توریسم از طریق معرفی نقاط دیدنی مناطق مختلف کشور و حمایت از صنایع کوچک و متوسط استانها در راستا تحقق اقتصاد مقاومتی با بهرهگیری از ساختارهای نوین برنامهسازی و چینش کنداکتوری جذاب و دیدنی باشد.
اقوام ایرانی یکی از عناصر کلیدی و با اهمیت پیکرۀ تمدن و فرهنگ اصیل ایرانی هستند که وجودشان زیبایی و غنای خاصی به این فرهنگ و تمدن افزوده است. حضور هزاران سالۀ اقوام ایرانی در این آب و خاک و وجود تنوعی از زبانها و گویشها و مذاهب، فرصتهای زیادی را برای تمدن ایرانی مهیا کرده است. موضوع اقوام ایرانی همچون هر پدیدۀ اجتماعی و فرهنگی دیگری میتواند و باید مورد توجه شایستۀ برنامهریزان حوزه رسانه قرار گیرد و با نگرشی علمی و چندجانبه و با تجربهاندوزی از تجارب پیشین، مسائل و مشکلات مرتبط با این حوزه، اهتمام ویژه ای در این زمینه داشته باشند.
شبکه «شما» با توجه به اهمیت این موضوع میتواند گامهای بلندی را در جهت حفظ امنیت ملی و همگرایی اقوام ایرانی در سایه توجه به فرهنگها و خرده فرهنگها و وحدت میان مسلمانان بردارد. امید است سیاستها و فعالیتهای جدید صدا و سیما در تولید و پخش برنامههای تلویزیونی و تنوع در رویکرد شبکههای قدیمی و جدید به نحوی باشد که موجب رضایت مخاطبان عام و خاص سراسر کشور و حتی مخاطبان خارج از کشور شود.
انتهایپیام/
[ad_2]
لینک منبع